Week van de toegankelijkheid in Schothorst

De eerste week van oktober is de week van de toegankelijkheid. Via mijn werk als beleidsmedewerker bij Ieder(in) heb ik daar mee te maken. Voor de mensen die daar meer over willen weten, hierbij een verwijzing naar de website https://weekvandetoegankelijkheid.nl/

Omdat ik (Ina Vijzelman-Waarheid) zelf in deze week een dochter heb die even alleen in de rolstoel naar buiten kan waren we in de gelegenheid om te testen hoe rolstoeltoegankelijk de wandelomgeving van Schothorst is.

Ik moet je zeggen, dat valt behoorlijk tegen. Schothorst heeft veel groen met goede fietspaden, een buurtbosje, het groene huis op landgoed Schothorst, kortom genoeg te zien en te doen maar….. hoe toegankelijk is dat allemaal voor rolstoelers? Nou, dat hebben we geweten. Het buurtbosje daar konden we niet in omdat dit aan vier kanten door hekjes is afgesloten waar je met de rolstoel niet door kunt. Het Groene huis daar konden we wel komen maar de weg waarlangs, dat is een crime voor rolstoelgebruikers. De weg loopt aan de beide zijkanten schuin af naar beneden en heeft in het midden een verhoging. We liepen in het midden en dat ging goed totdat er een auto langskwam en we aan de kant moesten. Dan kom je toch wel op een hellend vlak zowel met de rolstoel als met je taalgebruik en de woorden die je kiest om je ongenoegen uit te drukken. Alle handelingen zijn er dan op gericht om niet in de sloot te belanden en dat is voor de duwer een hele inspanning en voor de geduwde zijn dat spannende momenten. Heel vermoeiend. Een mevrouw sprak ons aan en hoopte dat de rolstoel maar voor tijdelijk was, gelukkig was dat zo want ook zij zag dat het met de toegankelijkheid van de (wandel)wegen in Schothorst voor rolstoelgebruikers slecht was gesteld.

Wij van Beter Amersfoort vinden dat een slechte zaak en gaan hierover contact opnemen met de gebiedsbeheerders. Kunnen we meteen vragen of ze ook eens naar de rottende vlonder over het meer in Emiclaer willen kijken waarover we in de verkiezingstijd een filmpje hebben gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *