parkeerbeleid of parkeerdwang

Beste inwoners van Amersfoort,

Hoe vindt u de flyer die wij hebben verspreid? Komt het rode NEE wat dwingend over? En heeft u er ook een hekel aan als iemand anders u gaat zeggen wat u moet doen?

Dat is nu precies wat er gebeurt met het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente Amersfoort. Iedereen wordt verplicht om een parkeervergunning af te nemen voor zijn auto. De prijs voor 2e of 3e auto’s wordt duurder dan de 1e auto en op termijn kan u de auto niet meer voor uw eigen huis parkeren en niet meer in de buurt parkeren. Daarnaast komt er betaald parkeren in de hele gemeente, inclusief de buitenwijken en in de dorpen. Dit geldt voor alle inwoners, ondernemers en bezoekers. Dus ook als u wilt winkelen bij bijvoorbeeld winkelcentrum Emiclaer of Vathorst maar ook bij bedrijventerreinen.

Beter Amersfoort vindt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen. Er zijn wijken in Amersfoort waar de inwoners graag vergunning parkeren ingevoerd zien als oplossing voor het parkeerprobleem. Dat is begrijpelijk en daar staan wij ook achter. Maar voor de wijken in Amersfoort Noord en de dorpen zoals Hoogland en Hooglanderveen is er van deze problematiek geen sprake. Vaak is de keuze om juist hier te wonen omdat men dan snel op de autoweg komt voor bijvoorbeeld werk in een andere plaats. U wordt gedwongen om een parkeervergunning af te nemen. Dat is weer een extra belasting waar niemand op zit te wachten.

En als er nu een goed alternatief was, bijvoorbeeld door het openbaar vervoer of het gebruik van deelauto’s, dan is voor de inwoners nog te doen. Maar dat is helaas nu niet het geval. Dat kan bijvoorbeeld wel gelden als u vlakbij het station woont. Dat is dan een bewuste keuze. Maar dan nog moet het uw eigen keuze zijn of u wilt overstappen op een ander vervoermiddel.

Dit is zo’n belangrijke keuze dat men eerst moet overleggen met de wijk of buurt en niet moet overlaten aan de gemeenteraadsleden.  In eerste instantie wilde de coalitie: D66, GL, CDA, CU en Partij voor de dieren dit parkeerbeleid gewoon instellen. Gelukkig is de oppositie hier tegenin gegaan door een referendum voor te stellen. Beter Amersfoort vindt dat als de meerderheid voor NEE stemt, dan wij als raad dat ook moeten opvolgen.

Daarnaast vinden wij ook dat in nieuwbouwwijken waar geen goed openbaar vervoer te regelen is, wel parkeerplaatsen moeten worden aangelegd. Bijvoorbeeld in Vathorst Bovenduist. Nu komen daar geen parkeerplaatsen meer maar alleen parkeerkelders die niet meteen naast de woning komen te liggen. Van tevoren is al bekend dat er geen hoogwaardig openbaar vervoer geregeld kan worden. Dat is geen realistisch parkeerbeleid meer in de ogen van Beter Amersfoort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.