Hoogbouw moet ook winst voor de omgeving opleveren

Achtergrondinformatie:

Amersfoort  heeft nog maar weinig eigen grond en de woningnood is in Amersfoort enorm. Daarom is er besloten om de hoogte in te bouwen. Voor een projectontwikkelaar rendabel om te voldoen aan de eisen van de gemeenteraad : 35% sociale woningbouw, 20% middeldure huur- of koopwoningen (daarvoor heb ik het initiatief genomen in Amersfoort) en de rest mag dure huur- of koopwoning zijn.

Een echte liefhebber ziet hoogbouw als een markant punt in de stad waardoor er afwisseling is. Er zijn speciale spelregels afgesproken over waar dit mag plaatsvinden, hoe hoog een gebouw mag zijn en hoe het eruit moet zien. Dit is in de hoogbouwvisie vastgelegd.

In de praktijk:

Alle goede bedoelingen ten spijt:  in de praktijk kan het veel beter. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de Keerkring 5  dan voegt de hoogbouw weinig toe voor de  omgeving in de Koppel. Als ik erlangs loopt of fiets zie ik een half verdiepte parkeergarage met trappen. Wel met wat goedbedoeld groen ervoor. Maar ik zie en voel niet dat bewoners naast de hoogbouw er ook  iets moois bij hebben  gekregen in hun woonomgeving,  in de vorm van een parkje met bankjes of speeltoestellen. Dat gevoel heb ik ook als ik in het Hoefkwartier rondloop.  Als ik daar loop ervaar ik ook afstand en leegte  terwijl er hier nog veel hoge gebouwen  bij neergezet moeten worden. Het was een kantorengebied maar dat voelt nog steeds zo .Tochtig met veel asfalt. Geen prettige woonomgeving vooralsnog.

Tijdens de bouw is er vaak veel overlast voor de buurt, zeker als er “inbreiding” op kleine stukken in een volgebouwd gebied moet worden gerealiseerd. Daar wordt meestal geen rekening mee gehouden. Aan het meepraten , de inspraak  hebben direct omwonenden ook vaak geen goede herinnering. Ze mogen vaak meedenken over het groen  in de buurt maar niet over de hoeveelheid woningen.

Oplossing:

Om je prettig te voelen bij hoogbouw om in te wonen , is het fijn als er in de omgeving gedacht is voor de voetganger of fietser. Als er bijvoorbeeld buurtwinkeltjes en koffietentjes zijn waar levendigheid is, ook s ’avonds. Een parkje, wat groen met bankjes of pleintjes waar het fijn is om te recreëren , ook met kinderen. En auto’s  die uit het zicht  geparkeerd staan en geen verkeersoverlast.

Helaas : Mijn motie:” hoogbouw moet winst opleveren voor de omgeving” werd niet aangenomen; het stond immers allemaal al in de hoogbouwvisie. Ik hoop echt dat de toekomst dat zal uitwijzen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *