Energiearmoede

De vraag bij gesprekken is niet meer:  ‘wat voor weer wordt het?” maar “hoeveel energiekosten ben je kwijt?”

Het gaat niet alleen over mensen in de bijstand of met een andere uitkering maar nu gaat het ook over mensen die een goed inkomen hebben en altijd rond konden komen van hun salaris. Maar die nu in de problemen komen omdat de gasprijzen enorm gestegen zijn. Dat heeft ook te maken met inflatie, boodschappen zijn veel duurder en de benzineprijzen zijn enorm gestegen. Mensen maken zich zorgen, slapen niet meer en worden er ongelukkig van, want ze zien geen uitweg. Een enkeling laat meteen het gas afsluiten.

Dat was ook de reden waarom Beter Amersfoort voor de komende begroting (wordt in november behandeld) meer geld wil voor het energie armoedefonds. Nu staat daarvoor 50.000 euro gereserveerd in 2023 en daarna 100.000 euro in 2024, 2025 en 2026. De huidige coalitie vond dat genoeg. Beter Amersfoort vindt dat veel te weinig. Het tienvoudige zou al te weinig zijn. Kijk maar naar de hulp bij corona, daarin werd de huur en personeelskosten betaald voor de horeca. Wil je mensen helpen om te overleven dan zal je per gezin een x bedrag kwijt zijn. Dat is niet helemaal vergelijkbaar met de kosten die het gevolg zijn van Corona,  maar als de energiekosten van zo rond de 200 euro omhoog zijn gegaan naar 850 euro dan is dat niet op te brengen voor de meesten.

En niet iedereen heeft geld om de kosten van verduurzamen te betalen. Dan heb je het ook over flinke posten voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp.

Ook heeft Beter Amersfoort gevraagd of ondernemers en instanties geholpen kunnen worden. Zo hebben de meeste sportaccommodaties ook te maken met een enorme verhoging maar ook bijvoorbeeld winkeliers die ook voor verhogingen van de energiekosten staan. Er zijn al verhalen van winkeliers die ermee gestopt zijn omdat het niet meer rendabel voor hun was om de winkel op te houden. Dit zal de wethouder uitzoeken.

Beter Amersfoort zal dan ook voor de begroting een voorstel indienen voor meer geld voor het energie armoede fonds. En ook voor een financiële coach die de Amersfoortse inwoners kan ondersteunen hoe ze hun financiën gezond kunnen houden in deze lastige tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *