Liendert de meest kleurrijke wijk van Amersfoort en een mooie diversiteitsoplossing

Bijna 12 jaar heb ik in één van de Horsten in Liendert gewoond. Hier wonen ruim 2.000 mensen dicht op elkaar. Opvallend is de enorme diversiteit aan culturele achtergronden in de Horsten. De wereld is als het ware hier vertegenwoordigd. Meer dan de helft van de mensen die er wonen (52,1%) is van niet Westerse afkomst. In heel Amersfoort is dat gemiddeld 16,9%. 

Het betreft in de Horsten relatief veel ouderen, overwegend vrouwen die in de jaren 60-70 naar Nederland zijn gekomen. Zij hebben toen geen inburgeringscursus gedaan, zij gingen immers weer terug naar het land van herkomst. We kennen echter de geschiedenis. Zij zijn gebleven. Deze vrouwen die nooit de Nederlandse taal hebben geleerd zijn inmiddels een vergeten groep geworden in het (inclusieve)beleid van de gemeente en nu ook ontbreken zij als specifieke groep die aandacht nodigt heeft in het Wijkperspectief van Liendert.

Met 150 ouderen van niet Westerse afkomst organiseerde ik een aantal jaren geleden een bustocht naar Akropolis in Rotterdam, een initiatief van de stichting Humanitas (foto).  De hedendaagse verzorgingshuizen in Amersfoort blijken onvoldoende toegerust te zijn op de behoefte en het ‘thuisgevoel’ van deze doelgroep. Vandaar een kijkje naar het kleurrijke woon-zorgarrangement Akropolis met huiskamers voor: Hindoestaanse, Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Kaapverdiaanse mensen. Ook mensen met somatische problemen kunnen daar verblijven en er is specifieke aandacht voor lhbti+ mensen. De mensen die met de reis meegingen waren zeer enthousiast over het concept. Misschien komt het er nog eens van dat Amersfoort ook eens kijkt hoe we het geluk van ouderen uit al die verschillende culturen  een duwtje in de goede richting kunnen geven wat betreft wonen en zorg. Lijst Noëlle Sanders vraagt om extra aandacht voor deze ouderen.

Margreet van Hensbergen, nummer 5 van de kandidatenlijst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *