Gesprek aan de Eem

Op donderdagavond 24 februari was ik aanwezig bij het gesprek aan de Eem. HEPL! WIE HELPT?

Over leven en zorg in Amersfoort in het Kadecafé. Er waren 3 inleiders

Cultuur sensitieve zorg

Als eerste hield Gul Dolap-Yavuz een bevlogen inleiding over cultuur sensitieve zorg. Gul is de oprichter van Stichting Beytna, dat is Arabisch voor ‘Ons Huis’. Het is belangrijk dat er ook voor ouderen met een niet westerse achtergrond een ontmoetingsplek is waar zij zich thuis voelen. Bij het ontbreken van zo’n plek van herkenning en erkenning  liggen o.a. vereenzaming en depressie op de loer. Omdat haar vader zo’n plek nodig had, creëerde  Gul deze plek zelf. Inmiddels Is Beytna van Nieuwland  naar Het Klokhuis in Randenbroek  verhuisd. Neem eens een kijkje in Beytna waar interculturele ouderen en mantelzorgers laagdrempelig naar binnen kunnen lopen en iedereen welkom is.

Ontmoeting in de wijk

De tweede inleider Jan Huurdeman al even enthousiast, vertelde over Bewoners033 waar hij actief bestuurder van is. Jan is ook buurtbestuurder van Indebuurt033 de organisatie die als contractpartner van de gemeente Amersfoort het buurtwerk organiseert. Jan hield een vurig pleidooi voor ontmoeting in de wijk en het gebruiken van de kracht die daar aanwezig is. Het zorg bieden in eigen omgeving draagt hij een warm hart toe en hij ziet dat het werkt. Zo blijven mensen in de samenleving betrokken, kun je iets voor je buren betekenen en wordt je er als mens ook rijker van.

De professionele vriend

De derde inleider , Hans van Ewijk, bekend van de wijkscans in Amersfoort, legde ons uit waarom hij de term professionele vriend zo mooi vindt. Volgens Hans is dat een professional die er altijd is voor de ander die het (even) niet redt in het leven. De basis daarbij is een vriendschappelijke benadering. Omzien naar elkaar, hoe doen we dat? Het beleidskader “Amersfoort inclusieve stad” is een mooi begin vond van Ewijk.

We spraken over multifunctionele gebouwen, het beter verbinden van jong en oud, bijvoorbeeld door gemengd te wonen en het streven naar betere vindbaarheid van voorzieningen met minder loketten. Allemaal punten die zijn terug te vinden in het verkiezingsprogramma van Lijst Noelle Sanders.

Ina Vijzelman-Waarheid

Kunt u zich ook vinden in deze punten stem dan 14,15 of 16 maart Lijst Noelle Sanders, Lijst 15!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *